‘BERGAME’ businessgame

Het spreken van de financiële taal, het gebruik maken van financiële cijfers, plannen, planningen gebruiken en planningen bewaken, teamwork, onderhandelvaardigheden, ondernemersgedrag, ………………..

Kennis van financiële begrippen en instrumenten en inzicht in ondernemerschap is onmisbaar voor elke manager van elke organisatie, want elke beslissing draait om het begrip ‘economische waarde voor de onderneming’. Vervelend om mee bezig te zijn? Lastig om te leren? Het ‘BERGAME’ businessgame helpt deelnemers op een plezierige manier over de drempel. Een magnifieke manier om inzicht en plezier te verkrijgen in ondernemerschap.

‘Bergame’ is een bedrijfssimulatie van een avond en de daaropvolgende twee dagen die managers leert hoe ze ‘ondernemers’ kunnen worden - zodat ze de kansen herkennen om ‘waarde’ voor hun bedrijf te creëren - en te zorgen dat ze het ook ‘waarmaken’.


Economische waarde creëren

‘BERGAME’ businessgame is een competitie tussen de deelnemers die als manager een eigen onderneming moeten leiden. Elke onderneming heeft een managementteam van twee managers. Gedurende een avond en twee aaneengesloten dagen zijn verschillende ondernemingen elkaars concurrent, klant of leverancier. Ze onderhandelen met elkaar of met de bank, ze ontwikkelen en produceren allerlei verschillende producten, ze kunnen gebruik maken van meerdere productiemethoden. Producten worden op een tendermarkt verkocht of ingekocht, maar kunnen ook op een vrije markt of onderling verhandeld worden.

Niet alleen planningsvaardigheden en onderhandelvaardigheden zijn bepalend voor succes of falen, ook allerlei andere ondernemerscompetenties worden aangesproken. Werken onder tijdsdruk, adequaat reageren op onverwachte gebeurtenissen en correcte besluitvorming in crisissituaties is van vitaal belang. Na elke speelronde maken de ondernemingen hun eigen winst en verliesrekening en hun balans en kunnen de ondernemers zien of ze daadwerkelijk economische waarde hebben gecreëerd. Aan de hand van de financiële cijfers zetten ze vervolgens hun strategie uit, meten ze of hun strategie effect heeft en sturen ze desnoods bij.


Action Learning 

‘BERGAME’ businessgame is als enige een ondernemingssimulatie, waarin de ondernemingen en de managers daadwerkelijk met elkaar in interactie komen. Elke onderneming is feitelijk aanwezig op een groot gameboard; bedrijfsterreinen, productiehallen, productiemiddelen en magazijnen zijn daarop zichtbaar. Voorts worden op het gameboard de debiteuren, de crediteuren de leningen, de kosten, het kasgeld en de investeringen zichtbaar gemaakt. Alle bedrijfsprocessen, bedrijfsposities en financiële posities zijn daardoor voortdurend zichtbaar. De verlies- en winstrekening en de balans is elk moment van het gameboard af te lezen. Gedurende een avond en twee dagen vindt de competitie tussen de ondernemingen plaats en leren de deelnemers hoe ze hun onderneming moeten besturen. Na deze twee dagen kan beoordeeld worden welke onderneming het meest succesvol is geweest en is het winnende managementteam bekend.


Doelstellingen

Met ‘BERGAME’ businessgame leren de deelnemers ondermeer:

 • Jaarrekeningen te lezen, te begrijpen, op te stellen en te benutten
 • Wat de financiële gevolgen zijn van bedrijfsbeslissingen
 • Wat het belang van cash is
 • Marktinformatie te benutten
 • Hoe een bank een bedrijf beoordeelt
 • Wat de onderlinge samenhang is van beslissingen
 • Gebruik te maken van financiële kengetallen
   

Met ‘BERGAME’ businessgame vergroten de deelnemers ondermeer hun vaardigheid in:

 • Plannen
 • Organiseren
 • Analyseren
 • Onderhandelen
 • Teamwork
 • Concurreren
 • Het verbeteren van de winstgevendheid


Ervaringen van deelnemers

 •  “Met geen andere training heb ik ooit zo snel zulke fantastische resultaten kunnen bereiken.”
 • “Een geweldige ervaring om in zo´n korte tijd zo veel te leren over ondernemerschap en financieel management”
 • “Erg leuk. Brengt de boodschap zeer goed over. Leert discipline, planning, alsmede financieel begrip en hoe je moet winnen.”
 • “Een fantastische bedrijfssimulatie die ons hielp ontdekken wat ondernemerschap is en hoe economische waarde kan worden gecreëerd”.
 • “Een heel effectieve manier om meer over ondernemerschap te leren. Maar het mooiste is dat we er van begin tot eind van hebben genoten.”


De werking van ‘BERGAME’ businessgame

‘BERGAME’ businessgame begint om 19.00 uur 's avonds op Dag 1 met een briefing over wat de teams te wachten staat. Gedurende de volgende twee dagen zal elk team een bedrijf runnen voor een periode van maximaal tien ‘speeljaren’. Dit betekent besluiten nemen die van invloed zullen zijn op allerlei bedrijfsactiviteiten, op de marktpositie, op de concurrentiepositie, en op de winstgevendheid van het bedrijf. Elk team zal zich bezig houden met het maken, begrijpen en gebruiken van kosten/baten analyses, balansen en kengetallen voor de jaren dat de onderneming wordt geleid.

‘BERGAME’ businessgame is het enige bedrijfsspel waarin de diverse teams in directe interactie met elkaar staan, als concurrenten, als leveranciers of als klanten. Bedrijven kunnen worden gekocht en verkocht, net als in de praktijk.
Elk bedrijf is fysiek aanwezig op een spelbord ter grootte van een tafel. Elk team kan beschikken over maximaal drie fabrieken en kiezen uit allerlei manieren van productie, een aantal soorten producten, en een aantal verschillende markten. Voor voorraden grondstoffen en eindproducten kunnen magazijnen gehuurd of gekocht worden. Daarnaast zijn op het spelbord ondermeer debiteuren, crediteuren, leningen, kosten, inkomsten, of investeringen aanwezig.

‘BERGAME’ businessgame staat onder leiding van twee spelleiders, waarvan één ook ‘de bank’ is. Net als alle echte banken, is de Bergame Bank heel ‘lastig’. De drie dagen en voorafgaande avond worden aneengesloten in een comfortabel hotel doorgebracht. Volledige concentratie is nodig om de businessgame te winnen.
Gedurende de eerste avond leren de teams hoe ze moeten spelen en worden ze vertrouwd gemaakt met de benodigde financiële concepten. Dan gaat het tempo omhoog als de concurrentie tussen de diverse bedrijven gaat meespelen en de teams leren hoe ze de ontwikkeling en het succes van hun bedrijven op een juiste wijze kunnen beheersen.
 

© 2018 WJ Reddin | Webdesign Blanc Webdesign